Jelenleg nem vagy ellenőrzött felhasználó, ezért ezt a szolgáltatást nem használhatod.
Kattintson ide, és legyen pillanatok alatt ellenőrzött felhasználó!
TARTALOM
Szarvasmarhatenyésztés, juhtenyésztés, tejgazdaságtan
SZARVASMARHATENYÉSZTÉS
Bevezetés
A szarvasmarha eredete és domesztikációja 17
A marha rokonfajai 20
A szarvasmarhatenyésztés népgazdasági jelentősége 22
A szarvasmarhák elnevezései 23
A szarvasmarha külső testalakulása
A testalakulás bírálatának jelentősége 24
A szarvasmarha kültakarója 27
A szarvasmarhák színei 28
A szarvasmarha súlyának és testméreteinek megállapítása 29
A fejlettség és az élősúly 30
A szarvasmarha testrészeinek elbírálása 36
A fej 36
A törzs 39
A tőgy 43
A végtagok 51
A szarvasmarha életkorának meghatározása 55
Az ivari jelleg és az ivartalanítás 57
A szarvasmarha belső értékmérő tulajdonságai
Egészség, szervezeti szilárdság, élettartam 58
Termékenység 62
Növekedési erély, koraérés, ivari koraérés 64
Vérmérséklet, természet és rossz szokások 65
A tejtermelés 67
A tejtermelés élettana és a szolgálatában álló szervek működése 69
Tejzsírtermelés, zsírszázalék 72
A tej egyéb alkotórészei 74
Fejhetőség 76
Perzisztencia 77
A tejtermelést befolyásoló tényezők 79
Takarmányfelvevőképesség, legelőkészség 83
Hústermelés, hizodalmasság 84
Erőtermelés 86
A szarvasmarhafajták és csoportosításuk
Magyar szürke marha 88
A szimmentáli marha 89
A magyar tarka marha 91
Borzderes fajták 94
Kosztromai 96
A jersey marha 97
Fekete és vöröstarka lapálymarhák 99
Dán vörös 101
Egyéb fajták 102
A szarvasmarha tenyésztése
A tenyésztés elvei és a kiválasztás módszerei 109
Az egyediség (fenotípus) alapján végzett kiválasztás 112
A származás és a rokonok minősége alapján történő kiválasztás 113
Az ivadékvizsgálat (utódellenőrzés) a szarvasmarhatenyésztésben 116
A törzskönyvezés és a termelésellenőrzés 122
Állományfelvétel 122
Termelési adatok megállapítása 122
Tenyésztési adatok 123
A törzskönyvi ellenőrzés alatt álló tehenek és azok utódainak megjelölése 123
Küllemi bírálat 125
Törzskönyvezési adatok értékelése 129
A szarvasmarha szaporítása
Az ivarzás 133
A bika használata 135
Fedeztetés 136
A vemhesség jelei és tartama 137
A vemhes tehén ápolása és takarmányozása 138
Az ellés 140
A szarvasmarha fölnevelése
Az újszülött borjú ápolása 145
A borjúnevelés 147
Az üszők és tinók takarmányozása 153
A bikaborjak fölnevelése 155
Fejlődő szarvasmarhák hizlalása 157
A kifejlett szarvasmarhák takarmányozása
A tehenek takarmányozása 159
Tenyészbikák takarmányozása 167
Szarvasmarhahizlalás és feljavítás 167
A vágómarha minősítése 173
Az igásökör takarmányozása 175
A szarvasmarha elhelyezése és ápolása
A tehénistálló 177
Az istálló berendezése és tartozékai 189
A bikaistálló 192
A borjúistálló 193
Növendékistállók, egyéb rendeltetésű istállók 195
A fejés 200
A tehenek gondozása 205
A tenyészbikák gondozása 212
Az igásmarhák gondozása és járomozása 213
Javasolt irodalom 214
JUHTENYÉSZTÉS
Bevezetés
A juhtenyésztés népgazdasági jelentősége 217
A juh mint gyapjútermelő 217
A juh mint tejtermelő 218
A juh mint hústermelő 218
A juh egyéb szolgáltatásai 218
A juh jelentősége a mezőgazdasági üzemben 218
A juhászat takarmányigényei 219
A juhot nem tűri a belterjes gazdálkodás? 219
A juh mint gyomirtó és féregirtó 220
A juhászat szerepe a talajerő fenntartásában 221
A juhok elnevezése ivar és kor szerint 223
Honnan eredtek juhfajtáink? 223
Alapismeretek a juhtenyésztéshez
A testtájak külső alakulása 225
A fej 225
A törzs 227
A végtagok 229
Méretek felvétele a juhon 231
A juh életkorának meghatározása 231
Gyapjúismeret
A gyapjú 232
A bundát alkotó szőrképletek 232
A gyapjúzsír 234
A gyapjúszál tulajdonságai 235
A gyapjúszál színe 235
A gyapjúszál fénye 236
A gyapjúszál finomsága 236
A gyapjúszál hűsége 238
A gyapjúszál erőssége 239
A gyapjúszál nyújthatósága 240
A gyapjúszál simulékonysága és alakíthatósága 240
A gyapjúszál rugalmassága 241
A gyapjúszál zsugorodóképessége (nemzedő-képessége) 241
A gyapjú belszerkezete vagy jellege 241
Kiegyenlítettség 242
Gyapjúféleségek 244
A nyírósúly és a gyapjúanyag 245
A rendement 246
A gyapjú összértékének kifejezése 248
A juh fajtái
A merinók 250
A finomposztó-gyapjas merinó (elektoral-negretti) 251
A francia rambouillet 252
A francia húsmerinó (Merinó precoce) 252
A német húsmerinó 253
A kaukázusi és a sztavropoli "finomgyapjas" merinók 254
A magyar fésűsmerinó 254
A magyar húsmerinó 254
A cigája 258
A racka 261
A tolna-baranyai cikta juh 264
Karakul juh 264
Ile de France 266
Keletfriz 268
Egyéb fajták 269
A tenyészjuhok kiválasztása, táplálása, ápolása
Milyen fajtát tenyésszünk? 272
Az anyajuhok kiválasztása 273
Termékenység és nevelőképesség 274
Egészséges szervezet 275
Termelő-képesség 275
Gyapjútermelő-képesség 275
Tejtermelő-képesség 278
Hústermelő-képesség 278
Testalakat és testnagyság 278
A kor 278
Igénytelenség és élelmesség 279
Származás 280
A tenyészkosok kiválasztása 280
Juhok törzskönyvezése 282
Állományfelvétel 282
Tenyésztési és termelési adatok gyűjtése 282
A küllemi bírálat és a törzskönyvbevétel feltételei 283
Jegyezzük fel a nem törzskönyvezett anyajuhok és hágókosok termelési adatait is! 283
A juh életfenntartó (és gyapjútermelő) táplálóanyag-szükséglete 286
A juh nyári takarmányai, azaz legelői 287
Gyeplegelők 287
Esetleges legelők 288
Mesterséges legelők 288
Óvintézkedések legeltetés közben 289
A legeltetés rendje 289
A juhászkutya 291
A juh téli takarmányai 292
Szilázsok 292
Téli legelők 293
Nedvdús takarmányok 294
Széna- és szalmafélék 294
Abrakfélék 295
Az ivóvíz és az itatások száma 295
A juhakol 295
Az akol elhelyezése és méretei 296
Ablakok, kapuk, szellőztetők, fenéktalaj 297
Fészeraklok 298
Az aklok berendezési tárgyai 298
A juhok ápolása 300
Lábvéggyulladás (büdössántaság) 300
Kergeség 301
Hólyagférgesség a tüdőben és a májban 302
Gyomor-, bélférgesség 303
Tüdőférgesség 303
A mételykór 303
A juhcsimbe 304
A rühösség 304
Tőgygyulladás 305
A szaporítás
A párosítás 306
Mikor ellessünk? 307
Az anyák üzekedésének jelei, tartama, ismétlődése 308
Egy koshoz hány anya osztható be? 309
A nyáj előkészítése pároztatásra 309
A kosok táplálása és ápolása 309
Az anyák előkészítése a pároztatásra 310
A pároztatás 310
A mesterséges termékenyítés 312
Az utópároztatás, utó-beondózás 312
A pároztatási idény időtartama 312
A vemhesség tartama és jelei 313
A vemhes anya táplálása és ápolása 313
A elvetélés 314
Az ellés 315
A szoptató, illetőleg fejős anyák táplálása 316
A juh felnevelése
Az újszülött bárány ápolása 318
A szopós bárányok táplálása 319
A szopós bárányok ápolása 321
A szopós bárányok osztályozása és farkalása 322
A bárányok elválasztása 322
A növendékjerkék és növendékürük takarmányozása 323
A növendékkosok második osztályozása és takarmányozása 324
A juh gyapjútermelése
Az egészségi állapot 325
Idegizgalmak 325
A hiányos táplálás 325
A vizelet és bélsár hatása 326
A juhakol rossz szellőzöttsége 326
Az út porának és a futóhomoknak hatása 326
Növényi anyagok (takarmánytörmelék, tüskék) a bundában 326
A szurokjelzés 327
A juhok nyírása 327
Mikor nyírjuk a juhokat? 327
Érdemes-e évente kétszer nyírni? 327
Mikor nyírjuk a bárányokat? 328
Előkészület a nyírásra 328
A nyírás munkája 328
A lenyírt bundák zsákolása és tárolása 329
A gyapjú értékesítése 330
A juh tejtermelése
A juhtej-gazdaság jelentősége 331
A juhtej fizikai és kémiai tulajdonságai 332
A tejhozam növelése 332
A juhok fejése 334
A juhtej értékesítése 335
A juh hústermelése
A vágójuh minősége 336
A hústermelés szervezése juhászatainkban 337
A juhhizlalás gyakorlata 337
Függelék
A kecske tenyésztése
A kecske gazdasági jelentősége 339
Honnan eredtek kekcskefajtáink? 339
A külső testtájak 339
A szőrözet és a szín 340
A súly és a testméretek 340
Az életkor meghatározása 341
Milyen fajtát tenyésszünk? 341
A tenyészkecskék kiválasztása 342
A kecske táplálása 343
Táplálóanyag-szükséglet 343
Takarmányok 344
Takarmányszabványok 345
A kecske istállója 345
A kecske ápolása 345
Tenyésztési teendők 345
Pároztatás 345
A gödölyék és gidák fölnevelése 346
A kecske tejtermelése 346
A kecske egyéb haszonvételei 346
Irodalom 347
TEJGAZDASÁGTAN
Bevezetés
A tejgazdaságtan története és jelentősége 351
A tej táplálkozástani jelentősége 353
A tejelválasztás
A tejmirigy fejlődése és szerkezete 355
A tejtermelés élettana 360
A tejleadás élettana 363
A tej tulajdonságai és összetétele
A tej érzékelhető tulajdonságai 365
A tej fizikai tulajdonságai 366
A tej kémhatása 367
A tej biológiai tulajdonságai 367
A tej összetétele 368
A tej víz-, ill. szárazanyag-tartalma 369
A tejcukor 369
A tejzsír 370
A tej fehérjéi 371
A tej ásványi anyagai 373
A tej vitaminjai 373
A tej enzimjei 374
A tejben található egyéb anyagok 375
A kolosztrum 375
A különböző állatfajok tejének összetétele 376
A tej mikrobái 376
Baktériumok 380
Tajsavbaktériumok 380
Gáztermelő baktériumok 381
Fehérjebontó, zsírbontó és színtermelő baktériumok 381
Bakteriofágok 382
Kórokozó baktériumok és vírusok 382
Élesztők (sarjadzó gombák) 382
Penészek (fonálgombák) 383
A tej termelőhelyen való kezelése és szállítása
A kifejt tej gyűjtése és szűrése 384
A tejkamra és berendezése 387
A tej hűtése, szellőztetése és tárolása 394
A tej csírátlanítása és konzerválása 397
A tej szállítása 401
A tejhibák
Takarmányeredetű hibák 403
Istállóeredetű tejhibák 404
Mikrobák okozta tejhibák 404
Kémiai (enzimes) eredetű tejhibák 405
A tej feldolgozása
A minősített tej 407
Savanyútej készítmények 407
Aludttej 407
A joghurt, tarhó és kefir 408
A tej fölözése és a vajkészítés 408
A tej fölözése 408
A vajkészítés alapelvei 412
A fölözés és vajgyártás melléktermékei 415
A vaj összetétele és forgalombahozása 415
A sajt- és túrókészítés alapelvei 415
A sajtkészítés 415
A sajtok osztályozása 421
A túrókészítés alapelvei 424
Az étkezési túró készítése 424
Juhtúró készítése 425
A sajtgyártás és túrókészítés melléktermékei 425
Tejkonzervek 426
A tej és tejtermékek fontosabb vizsgálati módszerei
A mintavétel 247
A tej szennytartalmának meghatározása 248
A tej fajsúlyának meghatározása 230
A tej savfokának meghatározása 231
A tej zsírtartalmának meghatározása 233
A tejszín zsírtartalmának meghatározása 236
A vaj víztartalmának meghatározása 238
A tej hamisított voltának kimutatása 239
Vizsgálati eljárások a tőgygyulladás kimutatására 240
A tej mikrobatartalmára vonatkozó vizsgálatok 243
A tej hevített voltának kimutatására szolgáló vizsgálati eljárások 244
Tejgazdasági jogszabályok 246
Irodalom 246
Tárgymutató 449
TÉMAKÖRÖK
Ha egyszerre minimum
8 000
értékben vásárolsz ettől az eladótól, a szállítás ingyenes!
Szállítás és fizetés módja
Szállítási alapdíj
Átadási helyek
MPL házhoz előre utalással
1 300 Ft
/db
MPL Csomagautomatába előre utalással
1 200 Ft
/db
Személyes átvétel
0 Ft
/db
Budapest XIII. kerület
Garancia:Nincs További információk a termék szállításával kapcsolatban:
Személyesen átvehető Budapesten, a XIII. kerületben, a Lehel téri metró megállótól 2 percnyire, boltunkban.
Nyitva tartás: minden hétköznapon 10-18 óráig.
8000.- feletti vásárlás esetén ingyenes a kiszállítás, amennyiben a küldemény súlya nem haladja meg az 5 kg-os súlyhatárt. 5 kg feletti csomagokra NEM vonatkozik az ingyenes kiszállítási lehetőség. 5 kg feletti csomagok súlyát a mindenkor hatályos postadíjak alapján adjuk meg.
Jelenleg nem vagy ellenőrzött felhasználó, ezért ezt a szolgáltatást nem használhatod.
Kattintson ide, és legyen pillanatok alatt ellenőrzött felhasználó!